Hvordan vælger jeg studie?

65.000 unge skal hvert år vælge uddannelse. Et stort og ofte svært valg, som får konsekvenser for dit fremtidige liv. Det kan virke meget endegyldigt at sende en ansøgning til det studie, du håber at komme ind på. Valget får betydning for din fremtidige økonomi og jobmuligheder. Samtidig skal du bruge masser af tid på sit fremtidige arbejde, så det skulle gerne være noget du trives i, og hvor der også er jobmuligheder, når du er færdig.

Findes drømmeuddannelsen overhovedet? Og hvordan træffer du et mere kvalificeret valg, når det gælder uddannelsesretning? Og hvad skal du gøre ved den tvivl, der måske nager, når du er i gang med din uddannelse?

Dette er nogle af de spørgsmål som studievejleder og specialkonsulent Rune Mastrup Lauridsen svarer på i denne podcast. Rune arbejder som daglig leder på Humaniora på Syddansk Universitets studievejledning, og han har mere end ti års erfaring i at vejlede unge omkring studievalg og trivsel.

Medvirkende:
Rune Mastrup Lauridsen, studievejleder på SDU
Tilrettelægger og vært: Bessie Rauff, berf@krifa.dk

Fem skridt til dit uddannelsesvalg:

1. Find ind til hvad der virkelig interesserer dig, og hvad du er god til.

2. Samfundet ændrer sig hele tiden, så tænk mere over, hvad der gør dig nysgerrig og giver dig energi, end hvad du tror samfundet har brug for.

3. Hvordan lærer du bedst, og hvilke uddannelser har en undervisningsform, som passer dig?

4. Besøg uddannelsesstederne og mærk stemningen. Snak med de studerende om arbejdsform og pensum.

5. Drop ideen om, at der kun findes en perfekt uddannelse og undersøg flere muligheder.

Links
Overvejer du sabbat inden studiestart, lyt til podcasten “få det maksimale ud af din sabbat.” (Krifapodcast – Fa-det-maksimale-ud-af-din-sabbat)

På Uddannelsesguiden.dk www.ug.dk kan du læse om videregående uddannelser.

www.optagelse.dk kan du søge om optagelse på din uddannelse.

På videnskab.dk kan du læse, hvordan du vælger et studie, der passer til din personlighed – samt teste din egen personlighed. videnskab.dk/kultur-samfund/hvo…rigtige-uddannelse

Bliv medlem af Krifa og få sparring med en karrierekonsulent på fremtidige karrieremuligheder. Som studerende er dit medlemskab og karrieresamtaler i Krifa gratis. Læs mere på krifa.dk/blivmedlem/studerende

Highlights:

[1:30] hvordan valgte man uddannelse i 50’erne og 70’erne og hvad betyder det for dit valg i dag?

[5:52] Er du en maximizer eller en satisficer, når du skal træffe et studievalg? De mange valg gør os ikke mere lykkelige.

[8:27] Det vigtigste for et uddannelsesvalg er motivation. Der er tre ting, der styrker din motivation. 1. Uddannelsen giver mening. 2. Du kan lære at mestre faget. 3. Du har selv valgt din uddannelse.

[10:47] Skal du vælge uddannelse med hjertet eller se på, hvad samfundet har mest brug for? De to ting er ikke hinandens modsætninger.

[12:35] Hvis du godt ved, hvilket job du gerne vil have, men ikke ved hvilken uddannelse, der skal til, så må du spørge folk i den branche du sigter efter, hvordan de kom dertil i deres arbejdsliv.

[14:03] Drømmeuddannelsen findes ikke.

[16:13] Tvivl er en naturlig følgesvend og er helt ok. Det vigtigste er, at du oplever, at du hører til på studiet, og du kan mestre eller lære at mestre dit fag.

[19:16] Hvordan håndterer du, at du er den første, der vælger den uddannelsesvej i din familie? Mange mønsterbrydere er mere usikre.

[21:31] Der findes alle personlighedstyper på alle uddannelser. Det vigtige er din faglighed og om du passer ind i det sociale fællesskab.

[22:38] Der findes mange rygter og fordomme om forskellige uddannelsesretninger. Vær kritisk og tag selv ud og undersøg virkeligheden i stedet for at tro på det, du tilfældigvis har hørt et sted.

[23:44] Hvor mange uddannelser skal du søge ind på? Du skal kun sætte krydser ud for de uddannelser, du rent faktisk gerne vil begynde på.